Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Úszószemüveg - mire figyeljünk a vásárlásánál?

Úszószemüveg - mire figyeljünk a vásárlásánál?

Az úszószemüveg talán a fürdőruha után a legfontosabb kiegészítő, amit az úszásnál sporttáskánkba mindenképpen be kell tenni. Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, és az uszodai, klóros víz nem tesz jót neki - ezért jön jól a megfelelő úszószemüveg.

Az úszószemüveg kiválasztásának legfőbb szempontjai:

Nos, egy kis odafigyeléssel éppen a számunkra leginkább megfelelő úszószemüveget választhatjuk ki. Melyek ezek a kritériumok?

Talán a legfőbb szempont a méret, azaz, a fejünk körmérete. Az az úszószemüveg lesz az igazán megfelelő, ami a legjobb kényelemet nyújtja, azaz, sem túl szoros, sem túl laza. Az az igazság, hogy ezt ki kell próbálni a vásárlás során, csak így dönthetünk helyesen.

Persze, minden szemüveg pántja állítható. Legyen kényelmes, egy mozdulattal felvehető. Igazság szerint, az a legjobb, ha nem kell vele törődni, csak jól teljesíti a funkcióját. Felveszem, és kész. Ezért is ajánljuk a Salta és a Neptunus márkájú megbízható úszószemüvegeit webáruházunkból.

Más szempontokat megvizsgálva, az úszószemüveg kiválasztása függ az úszóstílusodtól, a szemformádtól és a szemméretedtől is.

Szóval, a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell venned az úszószemüveg választásakor:

  1. Milyen úszóstílusod van? Ha általában a gyorsabb úszásra szánod, akkor érdemes választani egy kisebb, kompaktabb szemüveget, ami kevésbé fogja megzavarni az úszásodat. Ha inkább a hosszabb távú úszásokat kedveled, akkor nézz szét a nagyobb szájrészű, kényelmesebb szemüvegek között.

  2. Milyen formájú a szemed? A szemüvegek általában kétféle formában kaphatók: szögletes és kör alakú. A szögletes formájú szemüvegek a szögletesebb szem körüli formával rendelkező embereknek ajánlottak, míg a kör alakú szemüvegek a kerek szem formájú embereknek.

  3. Milyen távolságra vannak egymástól szemeid? A szemüvegeknél sok esetben feltüntetik a szemek közötti távolságot cm-ben is. Lehet, hogy rövid távon nem érzed ennek a fontosságát, de hosszú távon biztosan kényelmesebb, ha ezt a szempontot is figyelembe veszed a kiválasztásnál. Így érdemes olyan méretet választani, ami jól illik a szemméretedhez. Ha túl nagy szemüveget választasz, akkor az szivároghat, ha túl kicsit, akkor pedig nem fog megfelelő védelmet nyújtani a szemed számára.

  4. Milyen anyagból készült az úszószemüveg? A legtöbb úszószemüveg műanyagból készül, de vannak olyanok is, amelyek üvegből készülnek. Az üveg általában tisztább látást biztosít, de törékenyebb és nehezebb is. A műanyag általában kevésbé tiszta, de erősebb és könnyebb.

  Úszószemüveg kiválasztása, 2023-ban. Mire érdemes figyelni ezzel kapcsolatban?

Úszószemüveg és a párátlanítás

A kényelmen felül a második legfontosabb szempont - a páramentesség. Ez egy kicsit ellentmondásos, hiszen, amikor felvesszük, akkor egy adag pára is bekerül a szemüveg és a szemünk közé, hiszen nem sivatagban viseljük, hanem az uszodában.

Az úszószemüvegek tervezése során a fejlesztésnél erre is gondoltak. A legjobb úszószemüvegek persze, UV védelemmel és antifog (azaz párásodás mentesítő) réteggel kerülnek ki a gyárból, amely eleve gátolja a párásodást. Ez a réteg a gyártás során kerül rá a lencse belső részére.

A párásodásgátló réteg hosszabb élettartama miatt ajánlott, hogy ha szemüveget tiszta, folyó víz alatt öblítsd át, és hagyd azt teljesen, magától megszáradni. Csak ebben az esetben fog a párásodásgátló réteg tovább tartani - de nem örökké.

Egyszerű: úszószemüveg vákuum teszt a vásárlásánál

Mi lehet egyszerűbb, mint egy ingyenes teszt, közvetlenül a sportboltban:

Az emberek többsége tudja, hogy úszószemüveget vákuum teszttel érdemes kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy a szemüveget pánt nélkül kell rányomi az arcra, majd elengedni. Ekkor egy szívó / tapadó – vákuumos – érzést kell érezni, mintha teljesen "rácuppanna" az arcunkra. Ha 4-8 másodpercig fennmarad a szemüveg, akkor az bizonyára megfelelő lesz a számunkra.

Egyszerű, ugye? Próbáld ki te is!

 

 

Különbség az úszószemüveg lencséinek színei között

Átlátszó lencséjű úszószemüvegek

Ezek a szemüvegek sötétebb, gyengébb fényviszonyú uszodákba ajánljuk, éppen azért, mivel a világos lencsén keresztül tisztábban látunk a vízben. Néhányan kifejezetten ragaszkodnak a világos lencséjű szemüvegekhez, főleg, akinek látásával egyébként is gond van.

Jó néhány évig én magam is csak átlátszó lencsés szemüvegben voltam hajlandó úszni, mert nagyon sötét volt az uszoda, ahová jártam, de elég nehezen találtam ilyen fajtát.

Átlátszó lencséjű úszószemüvegek. Mi a fő különbség?

Színes lencséjű szemüvegek

Ezeket szintén a gyengébb fényviszonyú uszodákba érdemes vinni. Ezek gyakran kék, illetve rózsaszín árnyalatúak. Azért sötétebb helyekre javasolt, mert a ezek a színek kiemelik a kontrasztokat, így jobb látási viszonyokat teremtenek.

Gyermekek számára kifejezetten vonzók ezek az árnyalatok, hisz ki ne örülne - hacsak egy kis időre is - de rózsaszínben látná a világot?

Színes lencséjű úszószemüveg

Füstös lencséjű úszószemüvegek

Ezeket már a jól megvilágított uszodákba érdemes vinni, mert kissé tompítják, leárnyékolják az élesebb fényeket. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy egyfajta napszemüveget.

Amíg régebben ragaszkodtam a teljesen átlátszó lencséhez, az utóbbi időkben - számomra is meglepő módon - váltottam a füstös változatra. Az uszodában, ahová mostanában járok, ha fel van kapcsolva a medence feletti világítás, kifejezetten vakítóak a reflektorok, így jól jön egy kis árnyékolás a szememnek.

Füstös lencséjű úszószemüveg. Miért válaszd pont ezt?

Tükrös lencsés szemüveg úszáshoz

Az a féle szemüveg, ami kifejezetten kültérre, vagy nagyon erősen megvilágított uszodába ajánlatos, az a tükrös lencsés úszószemüveg. Ez a reflektív, tükrös lencse visszaveri a fényt, ezáltal védi a szemet a napsugárzás káros hatásaitól, és az UV sugaraktól. Sötét, vagy gyenge fényviszonyú uszodákba nem igazán ajánlott, mivel ez nem nagyon engedi át a fényt. Ez a tükrös úszószemüveg lencse elég futurisztikus, de éppen ezért nagyon szeretik a gyerekek. 

Szóval, ez afféle "napszemüveg", amit úszáshoz ajánlunk, különösen a nyári időszakban. Ez a típus nagyon hasznos lehet azok számára is akik fényérzékenyek.

Tükrös lencséjű úszószemüveg, erős napsütésben is védik a szemedet

A tömítés típusa is nagyon fontos!

Két alapvető típus van:

  • tömítés nélküli és

  • tömítéssel ellátott úszószemüvegek.

Előbbieket általában versenysportolók, úszók használják, mivel kevesebb ellenállást képez a vízben, ami profi szinten rendkívül fontos, hiszen ez akár néhány másodperces előnyt is eredményezhet.

A hobbiúszóknak javarészt tömítéssel ellátott szemüveget ajánlanak, és ezeknek is több fajtája létezik.

A szilikon (gumírozott) tömítéssel ellátott úszószemüveg a legnépszerűbb típus. A szilikon anyag antiallergén, és hosszú élettartamú.

A termoplasztikus gumival tömített úszószemüveg igazi prémium darab. A szilikonnál is szilárdabb és tartósabb, no és ezzel együtt valamivel drágább is.

A neoprén tömítés kimondottan puha és kényelmes, viszont éppen ezért rövidebb élettartamú.

Úszószemüveg választás. Melyik a legjobb? sportverzum.hu

Reméljük hasznos volt számodra ez a bejegyzés és segítségül lesz számodra a legmegfelelőbb úszószemüveg kiválasztáshoz. Ha szeretnél további hasznos írásokkal találkozni oldalunkon, kérlek, nézz vissza rendszeresen blogunkra. Köszönjük!

Tartalomhoz tartozó címkék: úszás úszószemüveg hasznos tippek