Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan válasszak pingpong asztalt és ütőt?

Az asztaliteniszről néhány szó

A ma ismert pingpong különböző feljegyzések alapján, már a 12. században is létezett. A feljegyzések kezdetleges kezdetleges ping pong asztalokat és azon való játékot írnak le, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy ez volt a ping pong kezdetleges változata. Az asztalitenisz mai formáját a 19. századra érte el Angliában, ahol a tehetősek és előkelők sportja volt. A 20. századra meghódította Európát, illetve elkezdte világkörüli útját és meghódította egész Ázsiát. A népszerűséggel az asztalitenisz versenysport jellege is erősödött, így fontossá vált a szabályok egységesítése és szabály rendszerbe foglalása.

Az asztalitenisz szabályai

A pingpong szabály rendszere az elmúlt évtizedekben sok módosításon és változáson ment keresztül. Lejjebb összeszedtük a jelenleg elfogadott szabályokat:

 • Egy szett vagy másnéven játszma 11 pontig tart - a régi szabályzat szerint 21 pontos volt egy szett - illetve 2 pontos pontkülönbségre van szükség a győzelemhez. 

 • Szerválás menete: 

  • Szerva csere: 2 pontonként a szerválást át kell adni a másik félnek (a régi szabály szerint 5 pontonként)

  • Láthatóság: a szerválásnál fontos, hogy a fogadónak látnia kell a labdát, ami annyit jelent, hogy nyitott tenyérből kell szerválni. 

 • Játék közben a szabad kezünk nem érintheti a ping pong asztalt!

A jelenleg is hatályos hivatalos szabályzatot az ITTF szabálykönyve tartalmazza.

Ping pong asztal csoportosítása

A ping pong asztalokat két nagy csoportra oszthatjuk:

 • Beltéri ping pong asztalok: ezen asztalok lapja általában MDF lapból készül, melynek vastagsága változó a piacon kapható modellek között. Az asztallap vastagsága befolyásolja a labda pattanási tulajdonságait és elmondhatjuk, hogy minél vastagabb az asztal lapja, annál jobb pattanási tulajdonságokkal fog rendelkezni. Az asztallap anyaga miatt a beltéri pingpong asztalokat kizárólag beltéri használatra ajánljuk, nem elegendő a fedett hely, ugyanis a hajnalban lecsapódó pára is kárt tehet asztalunk lapjában. 

 • Kültéri pingpong asztalok: ezen asztalok lapja több anyagból vagy anyag kombinációból készülhet:

  • SDMC - alumínium-gyanta kompozit

  • Alumínium-melamin szendvics - Két alumínium lap között melamin kötőréteg található

Ezek az anyagok ellenállnak az időjárás káros hatásainak, ilyenek például a nedvesség, UV sugárzás vagy a hőmérséklet ingadozása. A kültéri ping pong asztalokat használhatjuk beltéren és kültéren is egyaránt.

Pingpong asztal kiválasztása

Vásárlás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy van-e elég helyünk otthonunkban a játékra. Figyelembe kell vennünk az asztal méreteit - melynek szabványos mérete: 274 cm *152,5 cm * 76 cm. Ezen kívül a játékosoknak is térre van szüksége a kényelmes játékhoz, ami körül-belül az asztal végétől számított 2 méter.

Az pingpongasztalokat négy osztályra oszthatjuk:

 • A osztály: ITTF minősítéssel vannak ellátva, méretei szabványosak. Csak az ITTF minősítéssel rendelkező asztalok alkalmasak hivatalos versenyzéshez. 

 • B osztály: Iskolák, egyesületek, klubok igényeinek megfelelő adottságokkal rendelkeznek

 • C osztály: Otthoni, hobbi felhasználásra készített asztalok

 • D osztály: Teljes mértékben hobbi célra kialakított asztalok, melyek általában nagyon könnyűek

Választás során fontos figyelembe venni, hogy az asztal milyen igénybevételnek lesz kitéve, hiszen iskolai vagy egyesületi használatnál az igénybevétel magasabb, mint egy otthoni pingpong asztal esetében. Az asztalok vázszerkezete árulkodik leginkább arról, hogy asztalunk mennyire strapabíró. 

 

A ping-pong asztaloknál hasznos, ha az asztal végénél található két-két láb rendelkezik egy csavaros magasság állítóval, hiszen így az esetleges egyenetlenségeket tudjuk kompenzálni, így az asztalunkat vízszintbe tudjuk állítani.

Ping pong asztal tárolása, mozgathatósága és tisztítása

Tárolás

Az otthoni és hobbi felhasználásra szánt pingpong asztalok többsége összehajtható, így kisebb helyen tudjuk tárolni azt. A felhajthatóságának köszönhetően, ha csak egyik oldalát állítjuk fel, akkor egyedül is tudjuk gyakorolni a sportágat. 

Mozgatás

Az otthoni és iskolai használatra szánt asztalok, amellett hogy összecsukhatóak, általában még kerekekkel is fel vannak szerelve. A kerekek segítségével könnyedén tudjuk mozgatni asztalt. Ez főleg otthoni és iskolai használatnál hasznos funkció, hiszen játékhoz elővesszük, majd eltesszük, hogy ne foglaljuk a helyet a kocsibeállóban, kertben vagy éppen a tornateremben. Hasznos lehet a kerekek fékezhetősége, hiszen játék közben stabil asztalra ban szükségünk, melyet a fékkel ellátott kerekek biztosítani tudnak a pingpong asztal számára. A kerekek anyaga többségében gyenge műanyag, ami könnyedén törik, ezért választásnál érdeklődjünk a kerekek minősége felől, főleg akkor, ha az asztal sokat fogjuk mozgatni.

Tisztítás

Asztalunkat nem árt játék előtt megtisztítani az esetleges szennyeződésektől, portól, hogy játék közben ez ne zavarja a játékosokat. Ezt végezhetjük egyszerű nedves ruhával vagy speciális, az asztalok tisztítására fejlesztett sprayekkel. Beltéri asztalok esetében fontos, hogy tisztításnál ne hagyjuk nedvesen az asztalt, töröljük teljesen szárazra.

Ping pong ütő választás

Választás előtt lőjük be, hogy milyen szinten űzzük a sportot, hiszen egy kezdő szintű játékosnak felesleges haladó vagy profi ütőt választania a játékhoz. A kezdő játékosok számára tervezett ütők lassúbbak, mint a haladó/profi ütők, azonban jobban irányíthatók. 

Tapasztaltabb és haladó játékosok inkább gyorsabb ütőt választanak a ajátékhoz, még akkor is, ha az irányíthatóság rovására megy. 

A pingpong ütők főbb tulajdonságai:

Három tulajdonság alapján szokták az ütőket 10-100-as skálán pontozni, ezek a következők:

 • Gyorsaság

 • Rotáció

 • Kontroll

Minél nagyobb a szám, annál jobban teljesíti az adott tulajdonságot az ütő.

Pingpong ütőborítás

Az ütőn található borítás vastagsága az ütés gyorsaságát, erejét és irányíthatóságát is befolyásolja. Kezdők számára a vékonyabb borítások választását ajánljuk, hiszen vékony borítás esetén az irányíthatóság magasabb, mint vastag borítás esetén. 

 • Kezdő ütő borításának vastagsága ideális esetben nem haladja meg az 1-1,5 mm-t

 • Középhaladó-Haladó játékosok számára 1,6-1,8 mm vastagságú borítás ajánlott

 • Profi vagy támadó stílusú játékhoz az 1,9-2,1 mm vastagságú borítás az ideális. 

Fontos tudni, hogy az irányíthatóság a vastagsággal ellentétesen, míg az ütés ereje és gyorsasága egyenesen arányos. 

Ping-pong ütő markolat

Az ütő markolatának kiválasztása két dologgal függ össze, ez a két dolog pedig a játékstílus és az ütő tartásának módja. Nincsen kőbe vésve, hogy egy stílushoz csak az ahhoz passzoló markolat illik, inkább válasszunk saját kényelmünk szerint.

A markolatok két tipikus formája:

 • Anatómiai forma - mely kissé domború

 • Konkáv forma - melynek vége kiszélesedik 

Tartalomhoz tartozó címkék: Ping pong