Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Jóga kerék

Jóga kerék

Mi az a jógakerék? Az elmúlt évek egyik legkedveltebb fitnesz eszköze, amelynek felépítése hasonlít a sokak által ismert SMR henger felépítésére. A jógakerék egy puha külső borításból (ami lehet gumi, eva hab, parafa, TPE) és egy merev belső csőből áll, ami az esetek többségében PVC ből készül.

A jógakerék mérete jellemzően: 

 • 15 cm 
 • 25 cm 
 • 32 cm
 • 45 cm között változik. 

Népszerűsége talán annak köszönhető, hogy rengeteg feladat végezhető vele, többek között használják jógához, fitnesz feladatokhoz és gimnasztikai labda gyakorlatok is végrehajthatók vele. A jógakerék segítségével megelőzhetjük vagy rehabilitálhatjuk a sérüléseket. 

A gimnasztikai labdákhoz hasonlóan alkalmas olyanok számára, akik ülőmunkát végeznek, hiszen használat közben nyújtja a váll-, hát-, mellkas-, csípő és comb izmait is. A gimnasztikai labdához hasonlóan a feladatokat az egyensúly megtartása nehezíti meg, így használható nyújtásra és erősítésre is egyaránt. 

A gyakorlatok általában anatómiai alapmozgásokra épülnek, amik középpontjában a gerincoszlop rugalmasságának megőrzése vagy annak helyreállítása áll. 

Nevével ellentétben a jógán kívül számos sport kiegészítője lehet, hiszen előszeretettel használják tornához, nyújtó gyakorlatokhoz, bemelegítéshez vagy egyensúly- és mozgáskoordináció fejlesztéshez.

Gyakorlatok jógakerékkel

A jógakerék használata egyáltalán nem bonyolult, illetve rengeteg segítséget találhatunk az interneten, melyekből néhányat be is emeltünk a cikkbe. Gyakorlatok közben a jógához hasonlóan, főleg a gerincoszlopot mozgatja át, úgy hogy közben alátámasztást biztosít testünk számára. Ez a támasztás nem csak a sérülések elkerülésében van segítségünkre, hanem ezen jó tulajdonsága révén a csigolyák közti ízületek kimozgathatók. A feladatokkal a medence és váll körüli izmokat lazíthatjuk, amelyek az ülő munka hatására rövidülésre hajlamosak. A rövidülés kellemetlen panaszokat okozhat, mint például fájdalim, sérülés illetve a mozgástartomány beszűkülése. 

Ezért fontos, hogy a feladatok a teljes mozgástartományt megdolgoztatják, így serkentve az anyagcserét, javítva a keringést és segít a miofasciális rugalmasság megőrzésében. 

A jógakerék gyakorlatok fejlesztik a core izmokat és az egyensúlyérzéket. 

Hasonlóan az SMR hengerek (“Self” “Myofascia” “Release” rövidítése) működési elvéhez, segít az izompólyák átmasszírozásában. Ezzel elősegítve a gyorsabb regenerációt és a sérülés veszélyének csökkentését.

Ezen tulajdonsága miatt a jógakerekek különböző felületi kialakításokkal érhetők el:

 • Sima felületű
 • Enyhén textúrázott és 
 • Erősen textúrázott

A kerék nyújtotta támasz révén a kevésbé gyakorlottak számára is biztonságosan végezhetőek lesznek a már magasabb szintű ászanák is. A légi jóga vagy más néven aerial jóga egyik kiváló tulajdonsága, hogy segítséget nyújt a feladatokhoz. A légi jóga órákon a jógakerék általában fontos kiegészítője a gyakorlatoknak. 

Fejleszti az:

 • egyensúlyérzéket
 • mozgáskoordinációt
 • segít ellazulni és belemélyedni egy-egy pózba

Jóga gyakorlatok jógakerék segítségével

 • Balasana - Baba póz
 • Matsyasana - Hal póz
 • Urdhva Dhanurasana - Fordított bottartás
   

Mikor nem ajánljuk a jógakerék használatát?

Amennyiben kezeletlen magas vérnyomásod, csontritkulásod, komoly visszerességed van akkor mindenképpen először egyeztess orvosoddal és szakember segítségével próbáld ki a sportot. Terhesség alatt és idős korban szakember segítségével végezzük a gyakorlatokat az esetleges sérülések elkerülése végett. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Jóga Jóga kerék