Karácsonyi édességek fitnesz módra!
Bizonyára te sem tudsz ellenállni a karácsonyi finomságoknak ami alapvetően nem probléma, ha nassolás közben oda tudsz figyelni az alakodra! Nem lehetetlen a kettőt összehozni. Azért nincs varázslat - az edzéseket, futást, sétát ritkíthatod a hideg téli hónapokban, de ne hagyd el ezeket. Miért? Mert sokkal nehezebb lesz újrakezdeni a kihagyott alkalmak után. Ennyi bevezető után akkor lássuk is a recepteket!
A karácsonyi menüsorban úgyis lesz bőven kalória, ezért nem nagy veszteség, ha a desszertből kimarad a cukor, vagy egészségesebb, diétásabb verzióban készülnek. Ráadásul kiváló családi program is lehet a különböző sütemények elkészítése és feldíszítése!
Ehhez hoztunk neked pár receptet, amit elkészítve ugyan úgy meglesz az ünnepi hangulat, és te is nyugodtan csipegethetsz belőlük!
Bármennyire is barátságtalannak tűnik ilyenkor a természet, az edzéseket, futást, sétát ritkíthatod a hideg téli hónapokban, de semmikép nem ajánlott azokat végképp kitörölni az életedből csak azért, mert hideg van. Miért? Mert jóval keményebb lesz újrakezdeni tavasszal mindent újrakezdeni.
Diós, mákos bejgli - cukor nélkül!
Ki ne szeretné a bejglit? És hogy az ne kerüljön az asztalra, szinte elképzelhetetlen! Ezért hoztunk ebből is diétás verziót, hogy se kihagynod ne kelljen, és az alakodban se tegyen kárt ez a hagyományos, karácsonyi édesség.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 4 dkg búzasikér
- 4,5 dkg kókuszzsír
- 4,5 dkg vaj
- 4 dkg édesítő, (ez lehet nyírfacukor, eritrit, vagy stevia is)
- 1 db tojás
- 1 dkg élesztő
- 50 g langyos kókusztej
- egy csipet só
- 1 tojás + 1 tojás sárgája a végére a lekenéshez
Töltelékhez:
- 10 dkg cukrozatlan darált dió vagy mák
- 5 dkg teljes kiőrlésű gríz vagy zabkorpa (mákhoz nem szükséges)
- 4 dkg természetes édesítőszer
- 4 dkg vaníliás eritrit
- 2 dl kókusztej
- 1 db citrom vagy narancs reszelt héja
Elkészítés:
Töltelék:
A tejet felforraljuk és hozzáadjuk az édesítőszerrel és grízzel (mákosnál nem kell) elkevert darált diót vagy mákot. Főzzük 3-4 percig folyamatos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik, majd tegyük félre hűlni. Addig készítsük el a tésztát!
Tészta:
Először az élesztőt futtassuk fel; vagyis morzsoljuk langyos tejbe, keverjük el csomómentesre, és tegyük félre, amíg habos vagy buborékos nem lesz.
A lisztet alaposan keverjük össze a sikérrel, az édesítőszerrel, a sóval, a kókuszzsírral és vajjal. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a tojást és az élesztőt. Gyúrjuk össze az egészet, és tegyük félre pihentetni egy lepedővel letakarva kb. 15 percre.
Pihentetés után nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra a tésztát, kenjük meg a töltelékkel, de a szélét hagyjuk szabadon kb. 2-2 cm-re. Ezeket az üresen hagyott széleket hajtsuk rá a töltelékre, majd tekerjük fel, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros.
Kenjük be a tetejét tojással, hagyjuk megszáradni, majd kenjük be újra, és szurkáljuk át a tetejét egészen az aljáig, így nem fog megrepedni. Végül egy 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük be sülni 25-30 percre.
Mézeskalács - no, ez is egy kristálycukor nélküli recept
A következő ünnepi desszert, ami nem hiányozhat az asztalról, a karácsonyi mintás, feldíszített mézeskalács. Ha te is imádod ezt a finomságot, akkor most alakbarát verzióban is elkészítheted!
Hozzávalók:
- 3 dkg kókuszzsír
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 2 dkg búzasikér
- késhegynyi étkezési szódabikarbóna
- 1 ek. citromlé
- 1 mk. lehetőleg természetes édesítő, finn nyírfacukor, vagy eritrit
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- tojás a kenéshez
Elkészítés:
Keverd össze a szárazanyagokat, majd a citromlével és kókuszzsírral morzsoljuk össze. Nem szabad sokáig morzsolni, mert nem fog összeállni a tészta!
Ehhez adjuk hozzá a tojást és 1 teáskanál hideg vizet, és keverjük össze. Ha nagyon morzsálódik, akkor még egy kis vizet lehet hozzá adni. Ezt a tésztát nyújtsuk ki 1 cm-re vastagra, és tetszőleges formákat szúrjunk ki belőle.
A kész formákat kenjük be tojással, hogy szép fényes legyen a tetejük, és süssük meg őket egy 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig.
Díszítéshez:
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg porított eritrit
A fehérjét a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd egy habzsákba töltve díszítsük fel vele a süteményeket.
Karácsonyi tuti linzer recept, hízás-mentesen!
Ha aprósüteményt is szeretnél kitenni az asztalra, akkor itt egy újabb klasszikus: a linzer! Gyorsan megvan, nem tömény, és az apró falatokat menet közben is be lehet kapni.
Hozzávalók:
- 10 dkg kókuszzsír
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg kókuszliszt (ha nincs, akkor mehet zabpehelylisztből)
- 3 dkg búzasikér
- 2 dkg édesítő
- 1 dkg vaníliás eritrit
- 1 db tojás
- egy csipet só
- 1 ek. hideg víz
- 10x5g cukormentes lekvár
A kókuszzsírt az édesítőszerrel, sóval és a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sikért és a vizet, és gombóccá gyúrjuk.
A tésztáknál figyelj arra, hogy linzer esetén minden második formának lyukaszd ki a közepét. Vagy ha islert is szeretnél belőle csinálni, akkor nem kell a lyukas részre figyelned.
A korongokat 6-8 percig süsd egy 200 fokra előmelegített sütőben. Ha kihűlt, kend meg az otthon lévő lekvárral, lehetőleg cukormentessel, hogy diétás maradjon a sütemény.
Érdemes másnapig várni a fogyasztásával, amikor már kicsit puhul a tészta, de frissen is fogyasztható!
Fűszeres karácsonyi keksz
Hozzávalók:
- 4 dkg zabliszt
- 4 dkg zabkorpa
- 2,5 dkg zsírszegény margarin (20%-os)
- 1 dkg darált mogyoró
- 1-2 kávéskanál joghurt
- késhegynyi szódabikarbóna
- egy csipet só
- fűszerek: fahéj, kardamom, szegfűszeg, pici fehérbors, pici koriander, vanília aroma, 1 csepp mandulaaroma
- tetszőleges mennyiségű édesítő
Elkészítés:
A lisztet és a korpát összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzákeverjük a többi alapanyagot is. A fűszereket ízlés szerint adagold hozzá, kicsit lehet többet használni, mint általában. A joghurtból annyi kell, hogy összeálljon a tészta, és ezt követően pár órára tegyük a hűtőbe.
A pihentetés után gyúrjuk át, és ha kell, még annyi joghurtot adjunk hozzá, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
Zabliszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki, szaggassuk formákra, és kb. 180 fokos sütőben addig sütjük kb. 10 percig, amíg a széle épphogy barnulni nem kezd.
Bízunk benne, hogy sikerült meghoznunk a kedved egy kis karácsonyi sütögetéshez.